Plantaardig gelooid leer vs. chroom gelooid leer

Om van een huid een mooi eindproduct te kunnen maken is het belangrijk dat de huiden worden bewerkt. Dit proces van bewerken heet looien. Qua leerlooien zijn twee manieren van looien het meest gebruikelijk, namelijk plantaardig (of biologisch) looien en chroom looien. Met enige regelmaat krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen plantaardig gelooid leer en chroom gelooid leer en welke leersoort beter is, dus willen wij met behulp van deze blog jou hierover meer informatie geven.

Plantaardig gelooid leer

Plantaardig gelooid leer verwijst naar het looiproces of de looimethode om de huid tot bruikbaar leer te bewerken. Deze manier van looien wordt plantaardig of biologisch genoemd vanwege de natuurlijke materialen die bij het looiproces worden gebruikt, zoals onder andere tannine. Deze natuurlijke stof is te vinden in veel verschillende bomen en groenten en maken het plantaardig gelooide leer uniek en gemakkelijk te onderscheiden. Van de verschillende looimethoden is het plantaardig looien nog steeds de meest traditionele, de meest herkenbare, de enige die leer unieke eigenschappen kan geven. Het duurt tot 6 weken om het plantaardig looiproces te voltooien.

Enkele voordelen van plantaardig looien zijn dat het leer dikker en steviger kan worden gemaakt en daardoor meer body heeft dan chroom gelooid leer. Dit helpt onze tassen hun vorm te behouden en jarenlang mee te gaan. Plantaardig gelooid leer veroudert ook beter en krijgt na verloop van tijd een rijk karakter en patina. Daarnaast worden veel van de stoffen die tijdens het looiproces worden gebruikt, teruggewonnen, gerecycled, omgezet in landbouwmest of hergebruikt in andere sectoren.

Chroom gelooid leer

Chroom looien is tezamen met het plantaardig looiproces de meest gebruikte losmethoden. Deze methode verwijst naar het chroomsulfaat dat gebruikt wordt in het looiproces om dierenhuiden te conserveren en rotting te voorkomen. Dit proces geeft een zacht en zeer sterk leer met veel voordelen en enkele nadelen.

Chroom looien is een populaire looimethode omdat het looiproces sneller verloopt dan plantaardig looien en resulteert in een zachter, meer buigzaam leer. Chroom gelooid leer is doorgaans dunner dan plantaardig gelooid leer. Daarnaast is chroom gelooid leer doorgaans meer waterafstotend dan plantaardig gelooid leer. Vanwege deze eigenschappen wordt chroom gelooid leer vaker gebruikt voor schoenen, laarzen, handschoenen, meubels en in de auto-industrie.

Naast de voordelen van chroom gelooid leer, zijn ook enkele uitdagingen te stellen. Chroom gelooid leer heeft een slechtere naam dan plantaardig gelooid leer, dat meestal wordt veroorzaakt door de milieu-impact die chroom looien kan hebben. Dit is een groot probleem voor kleine tot middelgrote looierijen. Voor grote looierijen in Europa, de Verenigde Staten en India waar de regelgeving strenger is, is die uitdaging minder groot, vooral omdat de technologieën rondom het looiproces beter worden. Hierdoor wordt de mogelijke schade aan het milieu beperkt, maar perfect is het allerminst. Althans, nog niet.