Plantaardig gelooid leer vs. chroom gelooid leer

Lederen producten zijn erg populair vanwege hun duurzaamheid en uitstraling. Echter, niet alle lederen producten worden op dezelfde manier geproduceerd. Er zijn twee belangrijke methoden om leer te looien: plantaardig en chroom. In deze blog zullen we de verschillen tussen deze twee methoden bespreken, evenals de voor- en nadelen van elk.

Plantaardig gelooid leer

Plantaardig gelooid leer is de oudste methode van leerlooien. Het gebruik van planten, zoals schors, bladeren, wortels en vruchten, wordt gebruikt om het leer te looien. Het is een langzaam en arbeidsintensief proces dat meer dan een maand kan duren. Tijdens het looiproces worden er geen chemicaliën gebruikt, en wordt het leer behandeld met natuurlijke producten zoals harsen en oliën.

Voordelen van plantaardig gelooid leer:

  • Milieuvriendelijk: Plantaardig looien is een duurzaam proces en veroorzaakt minder vervuiling dan chroom looien. Het proces maakt gebruik van natuurlijke stoffen zoals plantaardige tannines.

  • Duurzaamheid: Plantaardig gelooid leer gaat langer mee dan chroom gelooid leer. Het wordt na verloop van tijd zachter en ontwikkelt een mooie patina.

  • Gezondheid: Plantaardig gelooid leer is gezonder voor de mensen die ermee werken. Tijdens het chroom looien kunnen er giftige dampen vrijkomen, terwijl plantaardig looien veiliger is voor mens en dier.

  • Uniek uiterlijk: Plantaardig gelooid leer heeft een uniek uiterlijk en een warme, natuurlijke uitstraling. Het heeft een prachtige kleur en kan na verloop van tijd een mooi patina ontwikkelen.

  • Biologisch afbreekbaar: Plantaardig gelooid leer is biologisch afbreekbaar en daarom milieuvriendelijker dan chroom gelooid leer. Het kan worden gerecycled of gecomposteerd aan het einde van zijn levensduur.

  • Nadelen van plantaardig gelooid leer:
  • Duurder: Plantaardig gelooid leer is over het algemeen duurder dan chroom gelooid leer vanwege het intensieve en tijdrovende proces dat vereist is om het leer te produceren.

  • Meer vatbaar voor krassen en vlekken: Plantaardig gelooid leer heeft de neiging om meer te krassen en vlekken te krijgen dan chroom gelooid leer, omdat het niet wordt behandeld met chemische stoffen die beschermen tegen deze factoren.

  • Beperkte kleurmogelijkheden: Omdat plantaardig gelooid leer geen chemische stoffen bevat, is het moeilijker om het in verschillende kleuren te verven dan chroom gelooid leer. Hierdoor zijn de kleuropties beperkter.

Chroom gelooid leer

Chroom gelooid leer is de meest gebruikte methode van leerlooien en wordt gebruikt om ongeveer 90% van alle lederen producten te produceren. Het leer wordt behandeld met chroomzouten, waardoor het een relatief snelle en goedkope manier is om leer te looien.

Voordelen van chroom gelooid leer:

  • Waterbestendigheid: Chroom gelooid leer is van nature bestand tegen water en vocht, waardoor het een goede keuze is voor producten die in natte omstandigheden worden gebruikt.

  • Duurzaamheid: Chroom gelooid leer is over het algemeen duurzamer dan plantaardig gelooid leer en gaat langer mee.

  • Soepelheid: Het looiproces van chroom gelooid leer resulteert in een zachter en soepeler leer, waardoor het gemakkelijker te bewerken en te gebruiken is.

  • Kleurvastheid: Chroom gelooid leer behoudt zijn kleur beter dan plantaardig gelooid leer en vervaagt minder snel in de zon.

Nadelen van chroom gelooid leer:
  • Milieuvervuiling: Het looiproces van chroom gelooid leer is erg vervuilend. Er komen grote hoeveelheden chemicaliën en afvalstoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Het looien van chroom gelooid leer is dan ook niet duurzaam en draagt bij aan de vervuiling van onze planeet.

  • Gezondheid: De chemicaliën die worden gebruikt bij het looien van chroom gelooid leer zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mensen die ermee werken. Tijdens het looiproces komen er giftige dampen vrij die schadelijk zijn voor de luchtwegen en de huid.

  • Kwaliteit: Chroom gelooid leer is over het algemeen minder duurzaam en van mindere kwaliteit dan plantaardig gelooid leer. Het is minder bestand tegen slijtage en kan sneller beschadigen.

  • Allergische reacties: Mensen met een gevoelige huid kunnen allergisch reageren op chroom gelooid leer. De chemicaliën die worden gebruikt tijdens het looiproces kunnen huidirritaties en allergische reacties veroorzaken.

  • Verkleuring: Chroom gelooid leer kan verkleuren onder invloed van zonlicht en warmte. Dit kan leiden tot verlies van kleur en een minder mooie uitstraling van het leer.

Kortom, plantaardig gelooid leer is een duurzamer alternatief voor chroom gelooid leer. Het is milieuvriendelijker, gaat langer mee en heeft een unieke uitstraling. Wel is het kostbaarder en gevoeliger voor verkleuring. Bij het kiezen van een tas is het belangrijk om rekening te houden met de productiemethode en de impact hiervan op het milieu en de maatschappij.